Geschiedenis

Geschiedenis

Kinderspeel- en Dierenpark De Oude Zustertuin is gevestigd in de oorspronkelijk moestuin van de zusters Franciscanessen van Salzkotte. Zij woonden en werkten bijna 100 jaar in het pensionaat “Sint Jozef” dat aan de overkant was gevestigd. Dit was een bewaarschool (heet nu kleuterschool) met een lagere school en tegelijkertijd een kostschool voor meisjes uit schippersgezinnen.

Nadat het pensionaat werd gesloten veranderde er veel. De oude gebouwen werden uiteindelijk gesloopt en op die plek verscheen het appartementencomplex: “De Franciscushof”. Vanaf dat moment was er niemand meer die voor de tuin zorgde. Het terrein verpauperde en werd gebruikt als illegale stortplaats. Voor ongedierte, zoals ratten zeer aantrekkelijk, maar uiterst vervelend voor de leerkrachten en leerlingen van de naastgelegen Jozefschool. Zij namen dan ook in 1983 het initiatief om de tuin op te ruimen. Zo groeide het kleinschalige schoolproject “De Tuin” uit tot een kinderspeel- en dierenpark van formaat. In 1986 werd dit harde werken beloond door het Wereld Natuurfonds, die aan de school de Pandaprijs toekende.

Het beheer van “De Tuin” is sinds 1988 in handen van de stichting De Oude Zustertuin. Samen met de leerlingen en leerkrachten van “De Jozefschool”, veel vrijwilligers, de dierenarts van Bodegraven en dankzij financiële steun van serviceclubs (Rotary en Ronde Tafel) sponsoren en donateurs is “De Oude Zustertuin” uitgegroeid tot wat het nu is. Met elkaar werd gezorgd voor een ontvangst-, educatie-,kantoor- en werkruimte “De Hooiberg”, kwamen er diverse speeltoestellen en werd voor de konijnen een miniatuur konijnenkasteel gebouwd. Zelfs zustertuinkabouter Tom-li-dom heeft hier zijn plekje gevonden.

In 1996 sloot De Jozefschool definitief hun deuren en een flink aantal jaren later is op die plek De Jozefhof gebouwd. Dit appartementencomplex met een ruimte voor Kinderopvang is aan twee kanten omringd door De Oude Zustertuin. Ook op het terrein vinden nog regelmatig verbouwingen plaats om alle mogelijkheden van de tuin te benutten en het terrein te verfraaien.

En zo is de De Oude Zustertuin opgenomen in het dorpsbeeld van Bodegraven en niet meer weg te denken uit het dorp. Het wordt jaarlijks bezocht door vele bezoekers want er is veel te beleven in en rondom De Oude Zustertuin.